nepszava.hu

Idén második alkalommal, július 2-12. között rendezik meg a Zakót, vagyis a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek programjában tizennégy előadást láthat a Zalaegerszegre látogató közönség. A fesztivál helyszíne ezúttal is a Kvártélyház Szabadtéri Színház lesz. 

Két produkció kifejezetten a kicsiknek szól: a Holdvilág Kamaraszínház Szélike királykisasszonya, és Fabók Mancsi Bábszínháza Vitéz László előadása.

A hazai kortárs szerzők közül Vinnai András, Tasnádi István egy-egy műve és Pataki Éva zenés darabja, az Edith és Marlene tekinthető meg. A külföldi kortársak közül a katalán Galceran és a skót David Grieg darabja lesz látható.

Klasszikusok is szerepelnek a programban, Örkény, Brecht és Hrabal egy-egy műve kortárs feldolgozásban lesz látható: a Macskajátékot Béres Ilona és Tordai Teri előadásában, a Kaukázusi krétakör parafrázisát Dominó címen a győri FAQ társulat, a Sörgyári Capricciot a szegedi SZ-projekt társulat adaptációjában tekintheti meg a közönség.

Tompos Kátya, a Nemzeti Színház művésznője a Keresztül Európán című lemezének anyagát adja elő. A Mucsi Zoltán és Scherer Péter nevével fémjelzett Nézőművészeti Kft. előadásából megismerheti a közönség, hogyan kell nagybetűs nézővé válni a színházban.

Műfajában izgalmas a Momentán társulat Rögvest-je, ami az improvizációra épül. A mustra idei vendége Vinnai András lesz, az ő írásából készült A férfiak szexuális világa című előadás is szerepel a programban.