olvassbele.com

Idén második alkalommal lesz Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZaKo), amelynek programjában tizennégy előadást láthat az oda látogató közönség.

Nyolcadik évadát kezdi idén a Kvártélyház Nyári Színház, amelyhez kapcsolódva most is lesz ZaKo Fesztivál. A Manna Kulturális Egyesület és a Kvártélyház közös szervezésében megrendezett Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztiválon tavaly két héten át vendégeskedtek független előadások a Kvártélyház színpadán. Újdonság volt a program; és a visszajelzések, valamint a telt házas előadások alapján a szervezők úgy érezték, idén is érdemes folytatni a kezdeményezést. A tíznapos fesztiválon tizennégy előadáson, valamint a Momentán társulat jóvoltából két ingyenes eseményen vehet részt a városban látogató közönség. A helyszín ezúttal is a Kvártélyház Szabadtéri Színház.

Pataki Éva: Edith és Marlene (Nagy-Kálózi Eszter, Bata Éva)

Pataki Éva: Edith és Marlene (Nagy-Kálózi Eszter, Bata Éva)

Az idei válogatás a mai független színházi alkotók szórakoztató, izgalmas és kísérletező színházi munkáival ismerteti meg a városba látogató közönséget. Két produkció kifejezetten a kicsiknek szól: a Holdvilág Kamaraszínház Szélike királykisasszonya, és Fabók Mancsi Bábszínháza Vitéz László előadása. A hazai kortárs szerzők közül Vinnai András, Tasnádi István egy-egy műve, illetve Pataki Éva zenés darabja, az Edith és Marlene tekinthető meg.

A külföldi kortársak közül a katalán Galceran és a skót David Grieg darabja lesz látható. Az előbbi a sok éve sikerrel futó Grönholm-módszer, amely egy kíméletlen, de humorral teli állásinterjút mutat be. Grieg műve, a dalokkal felturbózott Szentivánéj két szingli történetét meséli el (Pelsőczy Réka, Kaszás Gergely), akik ismeretlenül egymás mellé keveredve végigmulatják Szent Iván éjjelét, és talán egymásba is szeretnek.

Örkény–Berényi: A Szkalla-lányok (Tordai Teri, Béres Ilona)

Örkény–Berényi: A Szkalla-lányok (Tordai Teri, Béres Ilona)

 

Klasszikusok is szerepelnek a programban, mégpedig kortárs feldolgozásban. Az Örkény Macskajátékából készült Szkalla lányokat Béres Ilona és Tordai Teri adja elő, Brecht Kaukázusi krétakörének parafrázisát Dominó címen vezeti elő a győri FAQ társulat. Hrabal híres Sörgyári capriccióját a szegedi SZ-projekt társulat adaptációjában tekintheti meg a közönség.

Idén is lesz a programban koncert: Tompos Kátya, a Nemzeti Színház művésznője a Keresztül Európán című lemezének anyagát adja elő. A Mucsi Zoltán és Scherer Péter nevével fémjelzett Nézőművészeti Kft. előadásából megismerheti a közönség, hogyan kell nagybetűs nézővé válni a színházban. Műfajában izgalmas a Momentán társulat Rögvest-je, ami az improvizációra épül – így előre elmondhatatlan, hogy miről is fog szólni. A mustra idei vendége Vinnai András, az ő írásából készült A férfiak szexuális világa című előadás, amely szerepel a fesztivál programjában. Az írót a Momentán társulat tagjai mutatják be július 7-én este, zenés felolvasóesttel tarkított beszélgetés keretében.

 

Nyíratkozások / Sörgyári capriccio (Kéner Gabriella)

Nyíratkozások / Sörgyári capriccio (Kéner Gabriella)

Részletes program

2014. július 02. (szerda, 20:30)
Hrabal: Sörgyári capriccio


2014. július 03. (csütörtök, 20:30)
Tasnádi István: Nézőművészeti Főiskola


2014. július 04. (péntek, 17:00)
Benedek Elek: Szélike királykisasszony


2014. július 05. (szombat, 20:30)
David Grieg: Szentivánéj


2014. július 05. (szombat, 22:00)
Momentán: Záróra


2014. július 06. (vasárnap, 20:30) Rögvest


2014. július 07. (hétfő, 20:30) Dominó


2014. július 07. (hétfő, 22:00)
Momentán: Bemutat(koz)ó / Vinnai András kortárs író


2014. július 08. (kedd, 20:30)
Vinnai András: A férfiak szexuális világa


2014. július 09. (szerda, 20:30)
Jordi Galceran: A Grönholm-módszer


2014. július 10. (csütörtök, 20:30) Keresztül Európán – Tompos Kátya koncert


2014. július 11. (péntek, 18:00) Vitéz László és Vas Juliska


2014. július 11. (péntek, 20:30) Pataki Éva: Edith és Marlene


2014. július 12. (szombat, 20:30) Örkény–Berényi: A Szkalla lányok

Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg, Széchényi tér 3–5.)

Jegyvásárlás a helyszínen, a Kvártélyház kihelyezett jegypénztárában (Zalaegerszeg, Kossuth tér), valamint az interneten.